Feedback vragen vraagt om lef … én een beetje liefde.

Feedback

Valt het jou ook op? Dat elk respectabel trainingsinstituut en elke welwillende tekstschrijver veelvuldig bezig is met de vraag hoe je feedback moet geven en ontvangen? 

Eerlijk is eerlijk, dit onderwerp heeft ook mijn aandacht. Ik heb zelfs gewerkt bij een organisatie met deze naam. En we hebben ‘de dag voor feedback’ gelanceerd.

Lastige vaardigheid

Wanneer je googelt op ‘feedback geven en ontvangen’ dan komen er legio theorieën en modellen voorbij. Dus kennis hierover opdoen is blijkbaar niet het issue. Toch blijft het een lastige vaardigheid. Belemmeringen die je vast herkent:
• Hoe zal ik het zeggen?
• Wanneer zal ik het zeggen?
• Is het waar, wat ik wil zeggen?
• Zit hij wel op mijn feedback te wachten?
• Doe ik dan geen afbreuk aan de relatie die we hebben?
• Vind zij mij dan nog wel aardig?
• Misschien ben ik te kritisch, hoe belangrijk is het eigenlijk?
• Ze heeft misschien haar dag niet vandaag. Laat maar.
• Een ander kan het beter zeggen.
• Als ik de enige ben die het opmerkt dan zal het wel aan mij liggen.
Etcetera…

Belangrijke waarde

Maar uiteindelijk is feedback wel degelijk van grote waarde. Waarde voor persoonlijke groei (dat blijkt belangrijk te zijn wanneer je naar de hoeveelheid boeken en trainingen kijkt), waarde voor eerlijke samenwerking (menig mens heeft eerlijkheid als belangrijke waarde bovenaan zijn lijstje staan), waarde voor respectvol met elkaar omgaan (niet praten óver elkaar maar praten mét elkaar). 
En ergernissen onder het tapijt schuiven leidt vaker tot spanning, misverstanden en verstoorde relaties dan tot goede verstandhoudingen.

Dus: LATEN WE HET EENVOUDIG HOUDEN

En feedback gaan vrágen. Oprecht, nieuwsgierig, in het belang van jezelf, jij en de ander en het gemeenschappelijk doel dat je als team toch meestal wel hebt.
Feedback vragen leidt tot een (korte) dialoog. De feedback hoeft niet altijd als ‘de waarheid’ ontvangen te worden. Het is een waarneming van de ander en deze wordt jou teruggeven (feedback) op jouw verzoek met als doel je eigen handelen/gedrag nader te bekijken. Niet meer, niet minder.
Dan hoef je dat boek over persoonlijke groei nog even niet aan te schaffen en de training kan volgend jaar altijd nog.

Het vraagt wel wat van jou: je nek uitsteken, kunnen incasseren, stevig in je schoenen staan. Wanneer je dat omlijst met liefde voor jezelf en de ander dan zal de intentie van je vraag en het antwoord van de ander in goede aarde vallen.

Zo niet, dan mag je mij bellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *