Vertrouwen. Hoe werkt dat bij jou?

Vertrouwen

Vertrouwen. Een groot woord voor een intense beleving. Soms denk ik wel eens: “Waarop is mijn vertrouwen gebaseerd?”. Mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in de mensen om mij heen. Vertrouwen dat mensen van nature goed zijn.

Een vriendin van mij heeft hier duidelijk een andere kijk op. Namelijk, kijkend naar de geschiedenis, is de mensheid voortdurend bezig met leugen en bedrog. Met eigen belang voor algemeen belang. Met strijd en pijn. Hoezo vertrouwen?

Tja, wat kan ik daarop dan zeggen?
Vertrouwen is meer een intuïtief weten.

Natuurlijk betrap ik mezelf wel op de gedachte of iemand te vertrouwen is en het gevoel van angst voor mogelijk gedrag van de ander. Afgelopen week ging onze zoon naar een feest in Amsterdam (vanuit Delft). ’s Nachts om 05.13 uur stuurt hij een SMS: “Mam, ik sta op het station Tilburg Centraal, ben in slaap gevallen in de trein. De eerstvolgende trein naar Delft gaat om 07.00 uur. Maak je geen zorgen wanneer je mij niet in bed ziet liggen.”. Vervolgens gaan mijn gedachten alle kanten op: “Wie lopen daar op het station? Als hij maar goed op zijn spullen let… Hij loopt in galakostuum, als dat maar niets uitlokt… Kan hij zich verweren tegen een groepje jongelui dat mogelijk ook gestrand is en ruzie zoekt?”. Ik lig een half uur wakker en val in slaap. Mijn zoon komt om kwart voor negen vrolijk binnen lopen. Het station werd ’s nachts ook nog gesloten, dus hij had op straat gezeten. Geen spoor van angst voor mensen die slechte bedoelingen zouden hebben.

Dus hoe werkt vertrouwen voor mij?
Wat ik zeker weet is dat vertrouwen een betere energie brengt dan achterdocht of angst. Dat vertrouwen mij verder brengt dan twijfel, dat vertrouwen raakt aan dankbaarheid. En deze gemoedstoestand creëer ik graag voor mijzelf. Soms moet ik er voor gaan zitten om het te creëren en op een ander moment komt het vanzelf voorbij. En houd ik mijzelf dan voor de gek? Ik heb wel eens gehoord dat je moet doen wat werkt. En die keuze kan ik zelf maken. Vertrouwen hebben in ieders positieve bijdrage, daar kom ik mijn bed voor uit!

Hoe werkt dat bij jou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *