
Teams
Duaal leiderschap
Intervisie
Teams Ont-wikkelen van misverstanden en conflicterende situaties.
Zoveel hoofden, zoveel zinnen, zoveel rugzakjes uit een verleden, zoveel energie en emoties, zoveel patronen en gewoonten. Vaak onbewust. Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat mensen elkaar begrijpen, wetende dat er niet één waarheid is. En dat zij zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Dan kunnen ze gezond weer verder. Om dat te bereiken moet het (vaak) eerst ‘schuren’, het ongemak verduren van een verstoring.
Als coach geef ik de groep een weg om te bewandelen. Het is in eerste instantie niet de “hoe anders doen’ vraag. De eerste vraag is ‘wat maakt dat het is zoals het is’. Dit vraagt om met elkaar het gesprek aan te gaan, uit te spreken wat belemmert of gemist wordt, de tijd te nemen om te duiden waar precies naar verlangd wordt. Het groepsbelang en het individuele belang komen elkaar dan vaak tegen. Begrijpen en begrepen worden is hier de basis.
Als coach faciliteer ik het pad door te spiegelen, kennis over te dragen, veiligheid te voeden en groepsleden te stimuleren. Waardoor zij meer de ruimte voelen om samen te werken, zichzelf te zijn en kwaliteiten van elkaar te benoemen en te benutten.
Groepsbelang voor het eigen belang laten gaan, erop vertrouwen dat hiermee je eigen belang gediend wordt.
Duaal leiderschap 1+1=3
Leiderschap is een veel besproken onderwerp en naarmate de jaren verstrijken wordt de diversiteit in leiderschapsstijlen steeds groter. Of complexer. Wat doe je dan als je bijvoorbeeld met een collega een team aanstuurt? Het lijkt soms een parallelle actie. Enerzijds je eigen leiderschapsstijl ontdekken of aanpassen en die van de ander leren kennen. En uiteindelijk de kracht van beiden resultaatgericht neerzetten. Dat vraagt aandacht en verdieping in de basis.
Intervisie. Samen groeien.
Komen tot het goede gesprek, zo wordt het wel eens genoemd. Met voldoende gesprekstechnieken zou dat niet zo moeilijk zijn. En toch blijkt is het lastiger dan verwacht. Want intervisie is bedoeld om eerlijk naar een casus te luisteren, deze vanuit diverse invalshoeken te bekijken en ander licht erop te laten schijnen. Om vervolgens suggesties te geven die passen bij de persoonlijkheid van de casus-eigenaar. Het lastige aan dit proces kan zijn dat de groep indirect feedback geeft aan de eigenaar. En Het goede gesprek gaat over elkaar ontmoeten op de grens van wat we durven te zeggen of vragen en wat niet. Hoe dichtbij mogen we komen, hoe veilig voelt het? Intervisiebegeleiding gaat over het niet afdwalen van de casus en het dichtbij brengen van het goede gesprek.
“De complimenten voor het mooie traject bij chir kort verblijf! Ik hoorde van Dianne dat er goede vorderingen zijn gemaakt en dat de positieve uitwerking zelfs ook de patiënt is opgevallen. Een mooier compliment kun je niet wensen!”
Marion van de Merwe, Teamleider Maasstad Academie, 2019
“Een periode waar jij ‘bij was’. Met eigenlijk alleen maar fijne herinneringen op momenten dat we samenwerkten. Jouw natuurlijke nieuwsgierigheid, je wil om echt in verbinding te zijn, je vakvrouwschap en humor heb ik altijd als sterk ervaren! Dank voor de energierijke samenwerking in de afgelopen jaren!”
Freek Nijenhuis, Klundert, 2018